Gastronom

Význam slova: Profesionál v oblasti přípravy jídel a nápojů, který má hluboké znalosti o kulinářském umění a jeho historii. Vyniká v přípravě a kombinování ingrediencí, přípravě pokrmů a jejich prezentaci. Gastronom je šéfkuchařem, který má schopnost vytvářet nové chutě a přinášet nové trendy do gastronomie.

Synonyma: kuchař, šéfkuchař, kulinář, gastronomka, kulinářka, stravovatel, culinář, řezník, kuchtík, restauratér

Hovorově: kuchař, šéfkuchař, kulinář, hospodský, restauratér, štamgast

Další synonyma

Etheričnost

Nepřítomnost hmotnosti, vlastnost objektů, která jim umožňuje být průhlednými nebo nehmotnými. Také se může jednat o schopnost ovlivňovat nebo manipulovat s magií nebo duchovními silami.

Harašivý

někdo, kdo se chová rozpustile a nezodpovědně, má švihácký a nezodpovědný přístup k životu.

Ultra

Nejvyšší, největší, největší možný, nadstandardní, extrémní.

Fritovat

Fritování je způsob přípravy jídla, při kterém se suroviny smaží v horkém oleji. Během fritování dochází k vytvoření křupavé kůrky a zachování šťavnatosti uvnitř. Tento způsob přípravy se používá především u různých druhů masa, zeleniny, sýrů nebo třeba brambor. Fritování je oblíbenou technikou v mnoha kuchyních po celém světě a umožňuje připravit chutné a křehké pokrmy.

Eufemismus

Zjemnění nebo zastření výrazu, který má za úkol nahradit slovo nebo výraz považovaný za nevhodný nebo urážlivý.

Zobrazení

slovo, které se používá pro označení procesu nebo výsledku, kdy je něco představeno nebo zobrazováno. Může se jednat o ilustraci, kresbu nebo jiný způsob zobrazování něčeho.