Hryzavý
Význam slova: ostrý, bodavý, způsobující bolest nebo nepříjemné pocity při dotyku nebo při konzumaci. Slovo se často používá pro popis zubů, které dokážou pevně zakousnout a tím způsobit bolest. Může být také použito pro popis ostrého nebo nepříjemného jazyka nebo chování.
Synonyma: drásavý, ostrý, bodavý, křupavý, špičatý, trnitý, špičkový, rezavý, kyselý, zubatý
Hovorově: chňapavý, kousavý, žravý, dravý, škrábavý, štípavý
Další synonyma
Konvexní
Prohnutý nebo vypouklý. Označuje tvar nebo povrch, který je zakřivený směrem ven. Tento termín se používá zejména v matematice a geometrii, ale také v architektuře a vědách zabývajících se přírodou. Konvexní tvar může být například vypouklý oblouk nebo klenba. V přeneseném smyslu může být použit i pro popis charakteru člověka, který je výrazný a nápadný.
Explodovat
Roztrhnout nebo rozpadnout se v důsledku silného tlaku uvnitř. Slovo je často používáno v souvislosti s výbuchem nebo náhlým uvolněním energie.
Zalidnit
- Zalidnit znamená zaplňovat nebo zařazovat. Je to proces, kdy se určitá oblast stává obydlenou, kdy se tam usazují lidé a vytvářejí společenství. Zalidnění může být také použito v přeneseném smyslu, například když se hovoří o zalidnění trhu nebo zalidnění týmu. V tomto případě se jedná o proces zaplňování nebo zařazování lidí do určitého prostoru nebo skupiny.
Obohatit se
Získat více majetku, bohatství nebo cenných věcí. Slovo obohatit se vyjadřuje proces získávání více prostředků, který může být výsledkem práce, štěstí nebo jiných faktorů.
Fortifikace
Opevnění a obrana. Fortifikace se používá k označení procesu nebo výsledku vytvoření pevnostního systému, který má chránit určité území nebo objekt před nepřátelským útokem. Jedná se o vytvoření překážek, které mají zabránit proniknutí nepřátelských sil do daného prostoru. Fortifikace mohou být vytvořeny z různých materiálů, jako jsou kameny, dřevo nebo beton, a mohou být doplněny o další prvky, jako jsou příkopy, bašty nebo palisády. V minulosti byly fortifikace nezbytnou součástí obrany měst a hradů, dnes se využívají především v armádních strategiích a při ochraně hranic.
Želé
Želé je hustá, průhledná hmota, která vzniká zahuštěním ovocné šťávy, vody nebo mléka. Může být sladké nebo slané a používá se jako základ pro různé dezerty nebo jako náplň do dortů. V gastronomii se také používá jako pojmenování pro studené masové nebo rybí pokrmy, které jsou ztuhlé v želatinové hmotě. Želé může být také označení pro průhlednou vrstvu na povrchu některých potravin, která vzniká ztuhnutím želatiny.