Přejemnělost
Význam slova: BLAŽENOST, LASKAVOST; Slovo "přejemnělost" vyjadřuje stav blaženosti nebo laskavosti. Je to stav, kdy se cítíme šťastní, spokojení a naplnění. Může se také používat k popisu něčeho příjemného, milého nebo radostného. V kontextu může být použito například k popisu krásného dne, příjemného setkání nebo laskavého gesta.
Synonyma: milostivost, blaženost, laskavost, přívětivost, přítulnost, úsměvnost, přátelskost, omluvitelnost, přehlednost, vlídnost
Hovorově: milenkovitost, slastnost, příjemnost, rozkošnost, radostnost, behapnost
Další synonyma
Temnět
Zatemňovat nebo šedomodřet. Jde o proces, kdy se snižuje množství světla, což vede k postupnému ztmavování. V kontextu se jedná o přechod ze světla do tmy nebo o ztrátu jasu v barvách.
Záskok
Záskok je náhradní služba nebo zástup v případě nepřítomnosti původního pracovníka.
Delikatesa
Slovo "delikatesa" označuje něco vynikajícího, luxusního a kulinářsky výjimečného. Jedná se o pochoutku, která je typická pro gurmánskou kuchyni a často se jedná o vzácné a drahé ingredience. Tento termín se používá pro označení jídla, které je výjimečné svým chutí, kvalitou a exkluzivitou. V gastronomii se také často používá pro označení specialit, které jsou připravovány z neobvyklých surovin nebo s využitím speciálních technik vaření. Výraz "delikatesa" může být také použit pro označení něčeho jemného, křehkého a výjimečného.
Dopisovatelský
: Slovo "dopisovatelský" označuje něco, co se týká psaní dopisů nebo listů. Může se jednat o styl nebo žánr literárního díla, který je psán formou dopisů, nebo o činnost, která spočívá v psaní dopisů nebo listů. Toto slovo může být také synonymem pro epistolární nebo listovní.
Důkladný
znamená pečlivý, kritický. Jedná se o vlastnost nebo činnost, která je prováděna s důrazem na detaily a s cílem dosáhnout co největší přesnosti a dokonalosti. Důkladný člověk je precizní, věnuje se své práci s velkou péčí a zodpovědností. V kritickém smyslu znamená důkladný přehledný, podrobný, analytický a objektivní. V obou případech se jedná o vlastnost, která přináší kvalitu a spolehlivost výsledků.
Kaše
Hustá hmota z obilných zrn, obvykle vařená ve vodě nebo mléce. Používá se jako základní složka mnoha jídel, například kašíčku, pyré nebo pudinku.